Συνεργασία για την Κρίση με τον Δήμο Νέας Σμύρνης

Το «Διεπιστημονικό Σεμινάριο για την Κρίση», που διεξάγεται στο Πάντειο Πανεπιστημίο, επί πέντε συνεχή έτη, μέσα από τη διαρκή παρουσίαση και ανάλυση θεωρητικών, μεθοδολογικών και ερευνητικών πτυχών της Κρίσης, προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία στην ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών και στην κατανόηση των επιπτώσεων από αυτή.

Η διεπιστημονική προσέγγιση, η ανάπτυξη ερωτημάτων και εργαλείων έρευνας και η συνέργεια των φοιτητών μας στις διαλέξεις, διαμόρφωσαν ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, πλούσιο στην επιστημονική αναζήτηση και την προοπτική ερευνητικής συνεργασίας.

Σε αυτή την επιτυχημένη πορεία διαλόγου και έρευνας συνεχίζεται για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η Εκπαίδευση Ενηλίκων σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι:

α) η διεύρυνση της συμβολής των κοινωνικών επιστημών στην ανάλυση της Κρίσης με φορείς και ομάδες πληθυσμού που δεν συνδέονται άμεσα με το ελληνικό πανεπιστήμιο.
β) η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας.
γ) η ανάπτυξη της καταγραφής των προβλημάτων καθημερινής διαβίωσης ενός πληθυσμού.

 


Το σεμινάριο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις για την Κρίση»:

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Πολιτικής επιβάλει δάνεια από τις συγγενεις με αυτή επιστημονικές πειθαρχίες. Οι θεμελιώσεις του προβληματισμού, τα βασικά ερωτήματα επί των οποίων αναπτύσσεται το πολυ-επιστημονικό αυτό πεδίο, συχνά  κακοποιούνται από την εργαλειοποίηση και υποβάθμιση των παρεμβάσεων κοινωνικής προστασίας στη διευθέτηση των κοινωνικών προβλημάτων. Η συζήτηση αναφορικά με την κοινωνική πολιτική εξελίσσεται παράλληλα σε διαφορετικά επίπεδα του δημόσιου διαλόγου τα οποία συχνά συμπλέκονται και απολήγουν σε έωλα συμπεράσματα. Ο ακαδημαϊκός διάλογος δεν μένει εκτός αυτής της διαδικασίας, τα δε σύγχρονα μέσα του, επιτείνουν αυτή τη σύγχυση.

Ερωτήματα που αναδεικνύουν τα κοινωνικά προβλήματα ως επίκεντρο θεωρητικής αναζήτησης και εμπειρικής έρευνας έχουν αποτυπωθεί σε κλασικές μελέτες διαφορετικών επιστημονικών κλάδων εκβάλλουν στην Κοινωνική Πολιτική και προσδιορίζουν το πλαίσιο της μελέτης της. Αυτές προγραμματίζεται να αποτελέσουν τον πυρήνα των σεμιναρίων της ερχόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-21 και να θέσουν το πλαίσιο του αναστοχασμού αναφορικά με την Κοινωνική Πολιτική στο σύγχρονο κόσμο.


Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν, έχει διάρκεια 8 μήνες. Για να συμμετέχετε θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα εγγραφής.

Λόγω πανδημίας, τα σεμινάρια πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό υπερσύνδεσμο (link) με την εγγραφή, με τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.


 

 

Υλικό Σεμιναρίου:

Codesplay © 2018